pzhistory

Bulgarian English French German Italian Spanish

През годините

Калькулятор расчета пеноблоков смотрите на этом ресурсе
Все о каркасном доме можно найти здесь http://stroidom-shop.ru
Как снять комнату в коммунальной квартире смотрите тут comintour.net

 

1941 г.  Роден е Тома Спространов - български музиковед, журналист. Завършва агромелиорация във ВССИ в Пловдив. Радиоводещ е в Радио Пловдив (от 1964 г.); автор и водещ на предаването “Любопитно петолиние”; автор и водещ на музикалното предаване “Пулсиращи ноти” в БНР. Главен редактор е на вестник “Меридиан рокшоу” (1985 - 1989). Член е на организационния комитет на фестивала “Златен Орфей” (1982 - 1987). Музикален редактор е на “12+3” по програма “Хоризонт” на БНР.

1962-Умира Димитър Атанасов Яранов (1909-1962) е виден български географ и геолог. Той е роден на 21 октомври 1909 в Солун. Син е на Атанас Яранов. Завършва география в Софийския университет (СУ), специализира в Берлинския университет, доктор на Берлинския университет. Преподава физическа география в Софийския университет, професор в СУ. Чете лекции в Сорбоната в Париж, в Скопие, води курс в Берлинския университет. Участва в експедиции в Западна Африка, Сахара, Средиземноморския басейн, Мала Азия и другаде. Проучва язовирите Искър, Кърджали, Пасарел, каскадата Белмекен-Сестримо и други. Работи в системата на геоложките проучвания, ръководител на секция „Тектоника“ в Научноизследователския геологически институт при Главно управление за геоложки и минни проучвания.

1888 г.  Роден е Никола Иванов Янев - български поет и журналист. Завършва гимназия в Солун (1906 г.). Следва българска филология в Софийския университет. Работи като редактор в Дирекция по печата към Министерството на външните работи, секретар е в консулството в Женева (1917-1920 г.). Печата за пръв път през 1909 г. във вестник “Балканска трибуна”. Участва в редактирането на сп. “Звено” (1914 г). Стихосбирката му “Любов” излиза през 1930 г. ( с предговор от А. Страшимиров). Умира на 6 юни 1921 г. в София.

1881 г.  Роден е Тодор Парашкевов Хаджиев - български оперен диригент, композитор и пианист. Баща на П. Хаджиев. Завършва Пражката консерватория, специалност композиция и пиано. Военен капелмайстор в София и диригент на Народната опера (поставя на българска сцена над 40 опери). Умира на 9 октомври 1956 г..

1872 г.  Умира Спиридон Николаев Палаузов - български учен, историк медиевист, византолог и балканист, първият представител на модерната българска историография. Роден е на 16 юли 1818 г. Завършва право в Ришельовския лицей в Одеса (1839 г.) и държавно-стопански науки в Мюнхен с докторат "За политическата икономия, която е била позната на гърците" (1843 г.). Същевременно завършва и история в университета в Санкт Петербург с магистърска дисертация, посветена на цар Симеон Велики (1852 г.). Заема високи държавни служби в С. Петербург и Варшава. Член е на авторитетното "Общество за руска история и древност" от 1846 г. Сред популярните му съчинения са: "Исторически очерк на сръбската държава до края на XV в." (1845 г., на руски език), "Векът на българския цар Симеон" (1852 г., на руски език), "Румънските княжества Влахия и Молдова в историко-политическо отношение" (1859 г., на руски език) и др. Най-важното от творчеството на Палаузов е издадено в "Избрани трудове", т. I-II (1974 г., 1977 г.)

1864 г.  Роден е Христо Юрданов - български военен деец, полковник. Завършва Болградската гимназия, а след Освобождението - Военното училище в София (1884 г.). В Сръбско-българската война е командир на Кюстендилската опълченска дружина. Участва в боя за с. Плоча, като допринася за отблъскване на противника през първия ден на войната. Напуска бойното поле тежко ранен. През Балканската война е командир на VII пехотен Преславски полк. Проявява се в боя при Караагач и атаката на Чаталджанската позиция, когато спасява полковото знаме. В Междусъюзническата война е командир на II бригада от VII пехотна Рилска дивизия. Умира на 17 ноември 1924 г. в София.

В момента на сайта

В момента има 47  гости и няма потребители и в сайта

smilec

Брой прегледи на статиите
564358